Nyitólap
 
:: Az egyetlen fennmaradt kéziratos forrás >>>


A történetet megörökítő 1668-ból származó kéziratot máig őrzi a Bács-Kiskun Megyei Levéltár
( nagyítható )

 

English    Deutsch 

 

Tervezett időpont: szervezés alatt

Szakértőnk: Ittzés Ádám történész
e-mail: ittzesa kukac hotmail.com

A kecskeméti "beszélő köntös" történeti háttere >>>

A történetet megörökítő 1668-ból származó kézirat Kecskemét törökkori (XVI-XVII. századi) történelmének egy rejtélyes, legendaszerű epizódja a török szultántól kapott kaftán, közkeletűbb, Mikszáth Kálmán regényéből ismert nevén a "beszélő köntös" története.
A történet azonban nem Mikszáth fantázia szüleménye, hanem - mint arról ő is említést tett - több XVII. századi forrásban is fennmaradt. A fennmaradt források közül egyetlen kéziratos van.
Ezt az 1668/69-es kecskeméti robotlajstromban talált iratot máig őrzik a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Levéltárában.
>>>

A kaftán és a kaftánozás szerepe a török kultúrában >>>

Díszes kaftán a kora újkorból A kaftán hosszú, elől nyitott köpeny, a hagyományos török öltözet egyik legjellegzetesebb darabja. Eredetileg ünnepélyes alkalmakkor viselt ruhadarabot értettek alatta, de házikabátként is használták. Anyaga, díszítése attól függött, ki és milyen alkalomra viselte.
A kaftánok adományozása, ajándékozása először a törökségen belül terjedt el. A szultán, a fejedelmek, a basák és a vezérek tiszteletük jeléül kölcsönösen adományoztak egymásnak ilyen díszruhákat. Az európai hódítás idején már keresztényeknek is ajándékozott kaftánt a szultán és más török főurak. Idővel a ruhadarab átadásának és viselésének politikai jelentése is lett.
>>>

A történelmi körülmények >>>

III. Mehmed szultán A másfél évszázados magyarországi török hódoltság egyik legmozgalmasabb és legnehezebb periódusa az 1593 és 1606 között dúló ún tizenöt éves háború (korábban 1591-öt tekintették a háború kezdő dátumának innen származik az elnevezés) időszaka volt. Ekkor hadjárat hadjáratot követett, és a folytonos háborúskodást a hátország, a Királyi Magyarország és különösen a török hódoltság nagyon megszenvedte. Az itt élőknek kellett ugyanis eltartania a hadsereget. Nem csoda, hogy a török hatóság időről időre újabb követelésekkel állt elő, hol élelmet, hol fuvarozást, hol pénzt követelt az Alföld még megmaradt lakosságától. Ezek a nehézségek érzékenyen érintették Kecskemétet is, noha a város korábban, kincstári birtokként (így nem volt török földesura, így csak a szultáni kincstárnak kellett adóznia) viszonylag jó helyzetben volt a hódoltság más területeihez képest.
>>>

Összegzés >>>

III. Mehmed szultán kaftánja Végeredményben megállapíthatjuk, hogy a kecskemétiek követségéről szóló történet - figyelembe véve a történelmi körülményeket - hihetőnek tűnik. Jóllehet nem tudunk olyan eseményről a korabeli Kecskemét történetében, amely bizonyíthatóan kapcsolatba hozható lenne az 1596-os követséggel, így az sem bizonyos, hogy valóban találkoztak a kecskeméti polgárok III. Mehmeddel.
>>>

 

Együttműködő partnereink

- - - - - - - - - - - - -

Szalag Üzletház

KecskemĂŠt

- - - - - - - - - - - - -

PocketGuide - KecskemĂŠt

- - - - - - - - - - - - -

Észak-Bács-Kiskun Megyei Szuperinfo ONLINE

- - - - - - - - - - - - -

GĂŠrĂł Udvar

- - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - -

Kecskeméti Extra Piac - közérdekű kereskedelmi lap

- - - - - - - - - - - - -

A Renaissance Consort Kecskemét Megyei Jogú Város Kodály Örökség Programjának támogatottja

- - - - - - - - - - - - -

Hévíz - gyógy- és termálfürdő, wellness, sport, gasztronómia

- - - - - - - - - - - - -

Mátrainfo

- - - - - - - - - - - - -

Káró a bűvész

- - - - - - - - - - - - -

ďťż
County-Press Rendezvenyszervező; Iroda - 6000 Kecskemét, Árpád krt. 8.
Tel: +36 30 983-6222 --- E-mail: countypress kukac countypress.hu